Gå til sidemenyen

Randaberg kommune

Sammen skaper vi den grønne landsbyen

Kropp og selvskading

Spiseforstyrrelse:

Man har spiseforstyrrelse når tanker, følelser og handlinger i forhold til mat, kropp og vekt går utover livskvalitet og man ikke klarer å fungere normalt i hverdagen.

Spiseforstyrrelser handler om å bruke mat og kontroll av mat som midlertidig løsning på forskjellige livs problemer, men ofte handler ikke disse problemene egentlig om kropp og vekt. Det finnes mange typer og grader av spiseforstyrrelser. De vanligste deles gjerne inn i anoreksi, bulimi og tvangsspising. Det kan være vanskelig å oppdage en med spiseforstyrrelse, da den som er syk kan ha en helt normal vekt og ofte prøver å skjule sykdommen.

Spiseforstyrrelser er svært utbredt og både jenter og gutter rammes, gjerne tidlig i tenårene. Det er viktig å få hjelp så tidlig som mulig for det kan være en lang og tøff prosess for å bli helt frisk. Det har hendt at folk har fått hjertestans eller at kroppen har kollapset på andre måter hvis sykdommen har gått for langt.

Andre former for spiseforstyrrelser kan være:
ORTOREKSI: Dette er en form for spiseforstyrrelse som dreier seg om å være ekstremt opptatt av å spise ekstremt sunt og riktig. Ortoreksi skiller seg fra anoreksi og bulemi ved at personen ikke ønsker å bli tynnest mulig, men sunnest mulig. For noen tar ideene om å være sunn helt overhånd og blir en del av negative tanker og tvangstanker. All mat må for en ortorektiker være ren, nyttig og fettfri. Vanligvis starter det med en normal bevissthet om sunne matvaner og gode treningsvaner som er bra. Det som gjør en til en ortorektiker er at man danner seg sitt eget bilde av hva som er sunt å spise og lager egne dietter, regler og ritualer man blir opptatt å følge.

MEGAREKSI: er på samme måte som anoreksi en form for forstyrret kroppsbilde. Det er en ekstrem form for kroppsfiksering som går ut på at man har en idé om at man er liten og puslete, og derfor streber etter å bli større og mer muskuløs. Megareksi angår som regel gutter og menn som er veldig opptatt av å trene styrke, drive med kroppsbygging og spise proteinrik mat. Megarektikeren har et dårlig selvbilde og synes aldri han får trent nok. Etter hvert kan det negative selvbildet føre til at personen trekker seg tilbake fra venner, familie og sosialt liv, at han går på ekstreme dietter, overtrener og begynner å dope seg på for eksempel anabole steroider. Dette fører igjen ofte til angst, stress, ensomhet, frustrasjon og stress. Men det er hjelp å få både når det gjelder megareksi og ortoreksi.

Selvskading:

For noen år siden ble selvskading sett på som et mislykket selvmordsforsøk. I dag blir det ofte sett på som det motsatte. En som selvskader gjør dette for å mestre og overleve følelsesmessig smerte. Uansett hvordan man velger å påføre seg selv smerte så kan det ofte være et tegn på at man har det vondt inni seg.

Grunnene til at man har det vondt kan være mange, men uansett er det viktig å snakke med noen om selvskadingen.