Gå til sidemenyen

Randaberg kommune

Sammen skaper vi den grønne landsbyen

Seksualitet

Kropp og seksualitet angår alle.

Fordi vi er forskjellige som mennesker er også seksualitet forskjellig fra person til person. Det er derfor opp til hver enkelt å definere sin egen seksualitet. Det er derfor opp til hver enkelt å definere sin egen seksualitet. Bare du kan vite hva som er godt og riktig eller vondt og feil for deg. Det er viktig å ha respekt for sin egen og andres seksualitet. Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Denne loven er satt for å  beskytte barn og unge mot sexpress og overgrep fra voksne.

Legning

De fleste finner ut om de er heterofile, homofile, lesbiske eller bifile i tenårene, men noen oppdager det først etter at de er blitt voksne. Det kan være godt å snakke med noen hvis du har spørsmål om seksuell legning. Føles dette vanskelig er det mulig å stille spørsmål anonymt på nettet eller telefon hvis det er ting du lurer på.

Symptomer på kjønnssykdommer

Utflod, dårlig lukt, svie, kløe og utslett kan være tegn på en seksuelt overførbar infeksjon. Klamydia er den vanligste kjønnsykdom blant ungdom. Du kan teste deg for Klamydia på helsestasjonen eller hos lege. Testing og eventuell behandling er gratis. Helsemyndighetene anbefaler seksuelt aktive mennesker under 25 år å teste seg for klamydia før hvert nytt seksuelt forhold( ved partnerskifte). Klamydia har i de fleste tilfeller ingen symptomer. Jenter og gutter kan ta klamydiatest med en urinprøve.  Kondom beskytter mot kjønnssykdommer!

Prevensjon

Det finnes mange typer prevensjon å velge mellom. De vanligste er: kondom, p-piller, p-plaster, p-sprøyte. Det er viktig at du finner fram til den metoden som passer best for deg. Dette kan du finne ut sammen med helsesøster på helsestasjonen eller fastlegen din. Vi oppfordrer til selvbestemt prevensjon. Det betyr at du selv, når du har fått den informasjonen du trenger, velger den prevensjonsmetoden du synes er best. Noen ganger må man prøve seg fram for å finne den type prevensjon som passer. Husk at kondom beskytter mot å bli smittet av seksuelt overførbare sykdommer. Kondom bør derfor ofte brukes i tillegg til annen prevensjon.

Jenter fra 16 – 19 år får dekket kr. 100,- per 3 måneder. Prisene på prevensjon varierer – det får du vite av helsesøster. Før du kommer på helsestasjonen er det greit å finne ut om det er spesielle sykdommer i familien; blodpropp, hjerte sykdommer eller andre ting. Dette av hensyn til eventuelle bivirkninger. Resept på prevensjon må utskrives av lege eller helsesøster, og så henter du den på apoteket.