Revynummer om "Steinmaen"

"Kontroversiell kunst - alltid god kunst"

Ikke alle vil være enig i påstanden. Sikkert er det i alle fall at bestillingsverket til Randaberg kommune, den etter hvert så berømte "Randabergmannen", (på folkemunne "Steinmaen") blir behørig omtalt, enten det nå er i budsjett-diskusjoner blant politikere eller i drøsen mellom engasjerte bygdefolk. Like før jul presenterte Grødem fritidsklubb revyen "Gapskratten". Og vi har stjålet fra manuset følgende ordskifte. Scenen er Sentrumstorget, og aktørene er Lars og Ola.

L: Nei, e det deg Ola. Har du tatt deg ein tur te sentrum?
O: Ja, eg måtte ein tur på Handelslage å få någe fõr te kydene.
L: Javel, kos monge kyr har du på båsen nå?
O: Eg har´kje merr enn 20 igjen. Kommunen har jo ekspropiert heile nordstykket mitt, så eg har mest ikkje beite igjen.
L: Ja, det e skrale tier for oss bønder nå. Eg har bare 10 kyr og 2 kaniner - ja, og så kjerringa då.
O: (Oppdager skulpturen) Nei, ka e det di har satt opp her for någe?
L: Å, har du´kje hørt om det? Det har jo stått i både Bygdabla´ og avisene. Det e Randabergmaen.
O: Å ja, det stemme jo det.
L: Du vett jo kem så står bag det forslage`?
O: Ja, det e vel bossen sjøl. Men eg syns han va litt tynne og skrale i forhold til han.
L: Ja, der e visst dårlige tier i kommunen. De måtte broga någe så va brogt før.
O: Då va det bere eg fekk någen kroner for å låna fogleskremsele mitt så står heima.
L: Ja, det hadde vel vore bere det. Dette her mangle jo både kjød og flesk, for ikkje å snakke om någe så skjule det mest nødvendiga.
O: Ja, det e jo litt uanstendigt å sedda opp någe sånt midt i sentrum.
L: Du, sei meg - så di sånn ud før i tiå, de så bodde i Svartholå?
O: Det va jo någe lignande di fant, men di har nå sikkert restaurert di. Men det e jo ein trøst: Kanskje me og blir ståande her i sentrum når vår ti e ude.

(Kjelde: Bygdebladet)