Kven betalar ...?

- Kven betalar for "Randabergmannen?", spør Bygdebladet i dette intervjuet med dåverande ordførar Rogstad.

"Randabergmannen - skultpturen som ordførar Rogstad har tatt initiativet til å få laga, har kome i fokus att. Som kjent har kommunestyret garantert for 240 000 kroner, eit utlegg som det var meininga næringslivet skulle ta to tredjedelar av og Kulturfondet resten. I dag står framleis nesten heile summen som utleggspost på kommunen sitt skinnmagre budsjett. Me har spurt Rogstad om han framleis reknar med å få inn pengar til skultpturen, og i so fall kor mykje.

- Forutsetningen er fremdeles at denne ikke skal koste kommunen noe som helst. Prosessen med å få inn penger er i gang, og jeg kan ikke, og ønsker heller ikke, i dag å si hvor mye jeg tror vi kan få. Tidene er blitt vanskeligere siden den gang, og næringslivet har ikke lenger så god råd. Men jeg har tro for at man vil gi en del.

Beklager du i dag at du sette prosjektet i gang?
- Nei, det gjør jeg ikke. Det er så mye sneversyn her ute, alt blir målt så smått. En skal holde seg vekk fra all politikk og ikke tro en er noe. Enkelte mener jo at alt er galt i sentrum.
Det vil gå med denne skulpturen som med alle skulpturer: Før den kommer opp er det mye kritikk og akk og ve. Men når det har gått en stund, er alt gjevt og ingen har vært imot.

Men du har vel forståing for at mange reagerer - når ein tenkjer på arbeidsløyse og innskrenkingar?
- Det nytter ikkje å sette saker opp mot hverande slik. Da kan du jo ta OL i Lillehammer og si at det er umoralsk, eller U-hjelp - når vi tenker på nøden i vårt eget land. Politikk er prioriteringer.

Trur du ikkje politikarane følte seg litt pressa til å vedta skulpturen. Du la jo ein del prestisje i saka?
- Det gjør jeg fremdeles, selv om det ikke er det store for meg. Jeg tror skulpturen blir en berikelse for miljøet. Men hvis politikerne har følt seg presset, må jeg virkelig spørre hva det er de driver med. Da kan det ikke være meg det er noe galt med! seier Rogstad, som vidare opplyser at kunstnaren for lengst har begynt på arbeidet med "Randabergmannen". Han vil truleg stå ferdig ein gong utpå hausten.
Politikarfleirtalet har førebels valt å halda denne utgiftsposten på utsida av sidelina - og ventar og ser og håpar.

(Kjelde: Bygdebladet).